Pole opis CELAB-CBD

idnazwanazwa_wydruktypuwagiwart1_defwart2_defwart3_defwart4_defwart_maxwart_mindlugosccslow1_id
18001Wynik (luminometria)Wynik1POR/PB-01

W próbce nie stwierdzono obecności dioksyn i furanów powyżej granicy wykrywalności metody, która wynosi 1,6 pg WHO-TEQ / g tłuszczu.

Dopuszczalna zawartość sumy polichlorowanych dibenzo-p-dioksyn i dibenzofuranów dla mleka i produktów mlecznych, włącznie z tłuszczem maślanym wynosi w UE 3,0 pg WHO-TEQ/g tłuszczu.



W próbce nie stwierdzono zawartości dioksyn powyżej limitu wykrywalności metody, który wynosi 0,37 ng WHO-TEQ/kg paszy o wilgotności do 12%.

Dopuszczalna zawartość sumy polichlorowanych dibenzo-p-dioksyn i dibenzofuranów dla mieszanek paszowych wynosi w UE 0,75 ng WHO-TEQ/kg przy 12% wilgotności.



W próbce wykazano obecność dioksyn i furanów w stężeniu 0,66 ng WHO-TEQ/kg przy 12% wilgotności.

Dopuszczalna zawartość sumy polichlorowanych dibenzo-p-dioksyn i dibenzofuranów dla mieszanek paszowych wynosi w UE 0,75 ng WHO-TEQ/kg przy 12% wilgotności.



W próbce wykazano obecność dioksyn i furanów w stężeniu 2,50 ng WHO-TEQ/kg przy 12% wilgotności.

Dopuszczalna zawartość sumy polichlorowanych dibenzo-p-dioksyn i dibenzofuranów dla ryb, ich produktów i produktów ubocznych wynosi w UE 1,25 ng WHO-TEQ/kg przy 12% wilgotności.


W próbce podejrzanej o skażenie dioksynami zgodnie z obowiązującymi przepisami istnieje konieczność wykonania analizy potwierdzającej metodą spektrometrii masowej wysokiej rozdzielczości (HRGC-HRMS).
Analiza potwierdzająca zostanie wykonana w okresie 25 dni roboczych.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2006 r. (Dz.U. z 2006r. Nr 54, poz.389).








W próbce nie stwierdzono obecności dioksyn powyżej granicy wykrywalności metody, która wynosi 0,12 pg WHO-TEQ/g produktu.


Dopuszczalna zawartość sumy polichlorowanych dibenzo-p-dioksyn i dibenzofuranów dla mleka i produktów mlecznych wynosi w UE 3,0 pg WHO-TEQ/g tłuszczu.
Dopuszczalna zawartość nie obowiązuje dla produktów zawierających mniej niż 1% tłuszczu.
Data wykonania: 2006.06.30

Wykonawca: Mgr Paweł Małagocki
0